De inhoud van watdevog.nl is met zorg samengesteld. Kom je toch onvolledige, onjuiste of verouderde informatie tegen, dan kun je dit doorgeven via ons contactformulier. Je feedback wordt zeer op prijs gesteld.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website en Justis is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik ervan. Ook aanvaardt Justis geen aansprakelijkheid voor de inhoud en het functioneren van de websites van derden waarnaar op deze site wordt verwezen.
Sinds 1 juli 2022 bestaat naast de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG NP) ook de VOG politiegegevens (VOG P). Voor de VOG P gelden andere voorwaarden en uitgangspunten. De inhoud op watdevog.nl is alleen van toepassing op de VOG NP en niet op de VOG P. Meer informatie over de VOG P staat op justis.nl/vogp.
Justis wil dat iedereen de informatie op deze website goed kan gebruiken. Daarom besteden we voortdurend aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de site.
In het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is bepaald dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in EN 301 549/WCAG 2.1 en daarover verantwoording moeten afleggen in een gepubliceerde toegankelijkheidsverklaring.
Om vast te stellen of deze website voldoet aan alle toegankelijkheidseisen heeft Justis een toegankelijkheidsonderzoek ingepland. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk toetsingsbureau. In onze Toegankelijkheidsverklaring kun je lezen wanneer het onderzoek zal plaatsvinden. Alle bevindingen uit het onderzoek zullen t.z.t. worden toegevoegd aan de verklaring. Naar aanleiding van het onderzoek zal deze website verder worden aangepast en verbeterd.
Kom je in de tussentijd een sitepagina tegen die niet toegankelijk is, en je daardoor hindert in het gebruik? Dan kun je dit aan Justis melden. Gebruik hiervoor ons contactformulier.
sluit disclaimer
Justis maakt deel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. We werken aan een veiligere, rechtvaardigere samenleving door het screenen van mensen en bedrijven. Een van onze belangrijkste producten is de VOG. We beoordelen alle VOG-aanvragen en geven de VOG’s af; bijna een miljoen per jaar.
sluit over justis
Op deze site vind je al jouw info over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Nog meer te doen vandaag? Het filmpje ‘VOG in 75 seconden’ zet de belangrijkste ins en outs voor je op een rij.
We leven, we lachen, we doen soms domme dingen. Daarom zijn we jong. We leven nu. Morgen is ver weg. Maar wat betekent dit voor je VOG?
De VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Als je aan het werk wilt wordt er vaak om gevraagd. Zo weet je werkgever of stagebedrijf dat jij in het verleden niet iets hebt gedaan dat je werk in de weg staat.
Geen strafblad, altijd een VOG. Wel in aanraking geweest met justitie? Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet. Elke situatie is anders. Een VOG aanvragen moet je dus altijd doen.
Je VOG vraag je aan via de gemeente of online. Dat hangt af van waar je werkgever voor kiest. Geen strafblad, dan heb je hem binnen twee weken. Wel een strafblad? Dan moet je wat langer wachten. Binnen acht weken krijg je te horen of je hem wel of niet krijgt.
‘Niet gekregen? Geen paniek. Pak een pen of toetsenbord en beschrijf je persoonlijke situatie. Hoe ben je bezig met je toekomst en wie of wat kunnen dat bevestigen? Er wordt dan nog een keer naar je dossier gekeken.’
Wil je nú weten wat jouw kansen zijn op het krijgen van de VOG? Doe de check!
Heb jij een strafblad?
Als je een misdrijf pleegt krijg je, als je ouder bent dan 12 jaar, een strafblad. Alle misdrijven en de meeste overtredingen staan vermeld op je strafblad. Een lichte overtreding, zoals fietsen door rood licht, of een Halt-straf staan niet vermeld op je strafblad en vormen dus géén belemmering voor je VOG-aanvraag.
Hoe oud ben je?
Wat heb je gedaan?
Het kan voorkomen dat jouw delict er niet tussen staat. Justis heeft de delicten opgenomen die het meest voorkomen onder jongeren.
Wat was je straf?
Wanneer ben je veroordeeld?
Als het Openbaar Ministerie je zaak nog in behandeling heeft en er nog geen uitspraak is gedaan door de rechter, dan kan je uitgaan van de pleegdatum.
Hoe lang heeft de straf geduurd?
Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG!
Niet alle branches zijn opgenomen, omdat Justis een keuze heeft gemaakt uit de branches waarin jongeren
vaak werkzaam zijn.
: Waarschijnlijk krijg je géén VOG voor deze branche.
: Mogelijk krijg je een VOG voor deze branche.
: Zeer waarschijnlijk
krijg je een VOG voor deze branche!
Let op! De afgifte van de VOG is maatwerk. De VOG check geeft een indicatie van je kansen op een VOG in bepaalde arbeidssectoren. Aan de uitslag kunnen geen rechten worden ontleend.
Meryam (18) leert voor pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Voor haar stage kreeg ze eerst geen VOG. Toch kreeg ze een tweede kans.
Wat was er aan de hand?
Meryam: “Op mijn zestiende ging ik met verkeerde meisjes om. Ik ben drie keer opgepakt voor winkeldiefstal. Ik kreeg werkstraffen. Dat heeft me aan het denken gezet.” Meryam brak met haar vriendinnen en koos voor een pedagogische opleiding. Maar ze kreeg een voornemen tot afwijzen toen ze een VOG aanvroeg voor haar stage.
Waarom kreeg Meryam eerst een voornemen tot afwijzen?
In de kinderopvang moet je met spullen van anderen kunnen omgaan. De laatste keer dat Meryam werd betrapt op winkeldiefstal was anderhalf jaar geleden. De beoordelaars van de aanvragen van jongeren kijken twee jaar terug, dus het was nog binnen de terugkijktermijn.
Waarom kreeg ze een tweede kans?
Meryam: “Eerst kreeg ik een brief waarin werd uitgelegd dat ik misschien geen VOG zou krijgen vanwege de winkeldiefstallen. Maar er stond ook in dat ik mijn kant van het verhaal mocht vertellen. Dat heet ‘een zienswijze indienen’. Ik schreef een brief waarin ik heb uitgelegd dat ik serieus voor mijn toekomst heb gekozen. Ik heb mijn moeder, mijn docent en de schooldirectie gevraagd om ook een brief te schrijven over hoe ik aan mijn toekomst werk.” De beoordelaars van Justis waren overtuigd. Meryam kreeg alsnog een VOG en mocht toch op stage.
Rik (26) werd vorig jaar op een festival aangehouden met een paar pilletjes op zak. Toch kreeg hij een VOG voor de functie van koerier.
Wat was er aan de hand?
Toen Rik op 25-jarige leeftijd een dancefeest bezocht, werden er drugs in zijn jaszak aangetroffen. De Officier van Justitie besloot Rik hiervoor echter niet te vervolgen. Dit omdat het om een zogenaamd “gering feit” ging.
Kan Rik aan het werk als koerier?
Drugsdelicten kunnen meegenomen worden bij het beoordelen van een VOG- aanvraag voor een baan als koerier. Maar ook andere zaken zijn van belang. Bijvoorbeeld hoe ernstig het strafbaar feit was, of de aanvrager vaker strafbare feiten heeft gepleegd en wat zijn belang is om de VOG te krijgen. Omdat Rik maar één keer met justitie in aanraking is gekomen en het niet zo ernstig was, kreeg hij de VOG om als koerier te werken.
Vragen over de VOG? Vind hier je antwoord.
Als je een nieuwe baan krijgt of stage wilt lopen, kan je werkgever om een VOG vragen. Dit is een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’. Het is een verklaring die aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je baan of stage.
Als je werkgever erom vraagt, moet je een VOG aanvragen. Dat doe je via de gemeente of online met je DigiD. Dat hangt af van waar je werkgever voor kiest.
De VOG-check is een snelle manier om erachter te komen wat jouw kansen zijn op een VOG. Als je de VOG-check hebt ingevuld krijg je per branche (bijvoorbeeld: horeca of kinderopvang) te zien hoe groot de kans is dat jij de VOG krijgt.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaal je € 41,35. Als je aanvraag door je (toekomstige) werkgever wordt gestart via internet betaal je € 33,85. Vaak krijg je het bedrag voor je VOG-aanvraag terug van jouw werkgever. Vraag hiernaar!
Nee. Je ontvangt de VOG altijd per post, op jouw adres zoals dat in de aanvraag geregistreerd is. Ook als je de aanvraag online hebt gedaan. De VOG wordt alleen aan jou persoonlijk verzonden en dus niet aan de werkgever.
In 2016 kreeg meer dan 99% van de jongeren die een VOG aanvroegen deze ook. Heel veel dus!
Heb je geen strafblad, dan heb je de VOG vaak binnen twee weken in huis. Als je wel een strafblad hebt, kan het langer duren. Justis neemt dan binnen acht weken een beslissing.
Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Als je wel een strafblad hebt, dan telt het volgende mee om te kijken of je wel of geen VOG krijgt:
Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wél een bezwaar, maar voor de andere niet. Als je met drank op achter het stuur bent gaan zitten, is dat van belang als je taxichauffeur wilt worden. Een strafblad wegens rijden onder invloed is voor de functie van bijvoorbeeld administratief medewerker geen bezwaar.
De beoordeling van de VOG-aanvraag is maatwerk. Altijd aanvragen dus!
Als Justis van plan is jou geen VOG te geven, krijg je eerst een zogenoemd voornemen tot afwijzen. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je een brief aan Justis schrijven waarin je jouw persoonlijke situatie uitlegt. Als je met goede referenties komt die bewijzen dat je serieus aan je toekomst werkt, kijken medewerkers van Justis nog eens goed naar je dossier. Je hebt dan kans om toch een VOG krijgen.
Dat klopt zeker niet! Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag wordt maar een beperkte periode teruggekeken. Voor jongeren tot 23 jaar is dat meestal twee jaar. Afhankelijk van het soort strafbare feiten dat is gepleegd of de functie die je ambieert, kan de terugkijktermijn soms langer zijn. Is de zogenoemde terugkijktermijn verstreken en heb je geen strafbaar feit meer gepleegd? Dan krijg je de VOG. Ook als de terugkijktermijn nog niet helemaal voorbij is, maar je op de goede weg bent, is het mogelijk dat je een VOG krijgt. Verder is het belangrijk om te weten dat sommige strafbare feiten voor het verkrijgen van een VOG voor de ene baan wel een belemmering vormen, maar voor een andere functie geen probleem zijn!
Alleen jij hoort of je een VOG krijgt. Je toekomstige werkgever dus niet. Als je een strafblad hebt kan je werkgever deze ook niet inzien.
Tuurlijk! We hebben een voorlichtingsfilmpje op YouTube waarin heel veel vragen over de VOG worden beantwoord. Check: Jongeren en de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)